Czym jest french press?

Polska to jedno z państw w którym ogromną popularność ma kawa mielona, a nie rozpuszczalna. Jest ona jednak często parzona poprzez zwyczajne zalanie ciepłą wodą, co sprawia, iż pod koniec jej picia należy mocno uważać by nie wypić przypadkiem fusów, których smak nie należy do zbyt przyjemnych. Pomóc w tym może french press, czyli specjalny zaparzacz, który pozwoli na stworzenie kawy o podobnym smaku do typowej polskiej „plujki”, lecz bez obecności fusów w szklance.

Zaparzacz french press – konstrukcja

French press bywa też nazywanym coffee pressem. Urządzenie to zostało opatentowane przez Włocha, lecz pochodzi właśnie z Francji, która dała mu nazwę. Pozwala ono na zaparzenie kawy w sposób podobny do polskiej „plujki”, lecz z wyłączeniem jej najgorszych cech. Najważniejszy element french pressa to specjalny tłok, który na swoim końcu ma sitko. Dzięki niemu można w sposób bardzo szybki i prosty oddzielić fusy od reszty kawy i w ten sposób cieszyć się jej smakiem bez ryzyka napicia się bardzo niesmacznych fusów, które w „plujce” osiadają na dnie szklanki bądź kubka.

Jak zaparzyć kawę w french pressie?

By zaparzyć kawę w french pressie trzeba przygotować tylko dwa składniki, czyli wodę oraz kawę. Konstrukcja jest niesamowicie prosta tak samo jak i cała obsługa. Najpierw z dzbanka wyciąga się tłok z sitkiem. Wpierw do naczynia wlewa się gorącą wodę, której celem jest jego nagrzanie. Następnie trzeba ją wylać, a na dno wsypać średnio zmieloną kawę. Na każde 100 mililitrów wody powinno przypadać około 6 gram kawy, czyli wlewając litr wody powinniśmy wsypać 60 gram kawy. Po wsypaniu kawy powinno się wlać wodę w temperaturze wynoszącej około 88 do 90 stopni w skali Celsjusza. Wpierw wlewa się trochę wody, która namoczy kawę, a po odczekaniu kilkudziesięciu sekund do french pressa powinna trafić reszta wody. Następnie po około 3 minutach zaparzania zakłada się tłok z sitkiem i powolnym ruchem dociska do dna. Wtedy nie pozostaje już nic innego jak nalać kawę. Cały proces jest więc szybki i pozwala na cieszenie się kawą bez fusów.