Espresso czyli pyszna kawa we włoskim stylu

Kawa espresso w pierwszym odruchu kojarzy się większość z nas z małą porcją bardzo mocnej kawy. W istocie w wielu miejscach w takiej formie właśnie się ją podaje. Jednak to prawdziwe espresso wywodzi się z Włoch, powinno być przygotowane przez specjalny ekspres, pod odpowiednim ciśnieniem, z drobno zmielonych różnych gatunków kaw. Napój ten jest bardzo ciemny, intensywny i aromatyczny, a na jego powierzchni widoczna jest gęsta, aromatyczna pianka w orzechowobrązowym kolorze, którą włosi nazywają crema. 

Czy prawdziwe espresso wypijemy jedynie we Włoszech?

Kawa espresso jest bardzo popularna, jednak tylko prawdziwi smakosze dostrzegają niewielkie niuanse różniące poszczególne gatunki ziaren, czy sposoby zaparzania. Czasem owszem jedna smakuje nam bardziej, a inna mniej, jednak czy różnica jest aż tak wielka? Zarówno we Włoszech, jak i w całej Europie musimy po prostu trafić do dobrej kawiarni, na odpowiedniego baristę, który przygotuje nam ten wspaniały pobudzający trunek zgodnie z wszelkimi zasadami sztuki. 

Gdzie espresso jest najpopularniejsze?

Popularność espresso jest zdecydowanie największa  takich krajach jak Włochy,  Hiszpania oraz Argentyna. Turyści, którzy odwiedzają te rejony bywają zaskoczeni w kawiarniach, gdy zamawiają kawę, a otrzymują właśnie espresso. Jednak ten rodzaj zyskuje  obecnie coraz większą popularność w innych państwach europejskich  oraz w USA. 

Czy espresso jest dostępne w Polsce?

Oczywiście ten rodzaj kawy jest również serwowany w Polsce. Z łatwością zamówimy go w większości sieciowych kawiarni, w restauracjach czy barach. Z pewnością jednak nie w każdym miejscu będzie to typowe idealne espresso. Czasem warto  sprawdzić co najmniej kilka kawiarni w naszej okolicy, aby wybrać tę, w której ta kawa będzie idealna. Pobudzający powinien być już bowiem sam jej aromat, a przygotowanie w odpowiednim ekspresie z wyselekcjonowanych, mielonych ziaren. W ten sposób napijemy się prawdziwego espresso, do którego z pewnością jeszcze wrócimy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *