Skąd pochodzi napar kawowy – cold brew coffee

Kawa to napój który można wytworzyć na absolutnie dziesiątki tysięcy sposobów. Dzięki temu ma on tylu miłośników na całym świecie. Jednym ze sposobów, który dość znacząco różni się od zwyczajnego zalewania kawy ciepłą wodą jest cold brew coffee. Za jego pomocą otrzymuje się zimny napar kawowy, który ma naprawdę bogaty aromat i zawiera mniej szkodliwych dla zdrowia substancji. Skąd on się wywodzi?

Powstanie cold brew coffee – zimny napar kawowy

Wymyślenie cold brew coffee, czyli tworzonego i podawanego na zimno naparu kawowego przypisuje się pochodzącym z Japonii herbaciarzom. Posiadali oni swój sposób na parzenie, a w zasadzie przyrządzanie herbaty, który nazywa się shinobi cha. Jest to połączenie słów cierpliwość oraz herbata i zakładania włożenie kostek lodu do jednego naczynia z liśćmi herbaty i oczekiwanie na to aż powstanie z tego napój. W podobny sposób rozpoczęto macerowanie kawy.

Aby przyrządzić cold brew coffee należy bowiem wsypać do słoika bądź French Pressa zmieloną kawę. Często polecane są tu ziarna jasno palone, które posiadają bogate nuty owocowe. Takowe znaleźć można na przykład w ziarnach pochodzących z Etiopii bądź z Kenii. Te ziarna powinny zostać zmielone na średnio lub grubo tak by miały postać nieco grubszego piasku. Tak zmieloną kawę wsypuje się do słoika bądź french pressa i zalewa wodą. Następnie pozostawia się na co najmniej 8 godzin. Najbardziej poleca się wypicie kawy macerowanej przez 12 do 14 godzin. Po przygotowaniu należy przecedzić ją przez sitko i naczynie z nalaną kawą wypełnić mlekiem, zimną wodą i ewentualnie kostkami lodu. Można również posłodzić dla smaku.

Smak i właściwości cold brew coffee

Według ekspertów w zakresie smaku kawy cold brew coffee charakteryzuje się wysoką słodyczą i niewielką gorzkością, dzięki czemu może dobrze sprawdzić się wśród osób, którym charakterystyczny gorzki smak kawy po prostu nie odpowiada. Dodatkowo tak zrobiona kawa może posiadać mniej kofeiny, lecz to jest też zależne od długości macerowania. Cold brew coffee jest również bogate w antyoksydanty.